国際高専:国際高等専門学校

稲刈り体験が実施されました。 Rice Harvesting Experience

Rice Harvesting Experience

2021年10月2日(土)、白山麓キャンパスから車で約5分程離れた河原山地区にて、地域連携稲刈り体験が実施されました。本校からは国際理工学科2年生のアファフさん、勝方くん、久高くん、本田さんの4名が参加しました。金沢工業大学からも学友会メンバー、経営情報学科研究室メンバーが参加され、地域の方も合わせた総勢約40名で活動を行いました。

参加者達は、刈り取った稲に日干しを行う為の稲架(はさ)の組立て班と稲刈り班に分かれ、午前9時から活動を開始しました。稲刈り班として参加した本校の4名の学生は、地域の方々や工大生と一緒に、約2時間かけて約760m(25mプールの2倍強)の水田面積の稲を刈り取りました。天気もよく暑い中での活動になりましたが、鎌を使い稲株を連続4株刈りまとめる「一手刈り」、刈り終えた稲株を順次左側に倒した後、一手刈りを3つ合わせて一把(いちわ)にし、それらを結束しやすいように並べる「集束」、一把を麻ヒモで二重巻き以上に結ぶ「結束」という一連の流れを分担しながら、効率よく作業をすすめることができました。

参加した学生達からは、次のようなコメントがありました。

「機械が使われる前の農業の大変さを改めて感じて、そのお米をいただけることに感謝の気持ちを持ちました。」
「昔の人の稲刈りのコツや工夫がすごくて、刈り取る順番や刈り取る高さの理由に納得した。」
「農業にどれだけ人数が必要か思った。」
「作業で辛かったけど、地域の方のやさしさが嬉しかった。」
「みんなで一つのことを成し遂げていく達成感を感じた。」
「いい仕事のあとのご飯とアイスが美味しかったです。」

現在は、このように手刈りをすることはないようですが、学生達は手作業による農作業の大変さを経験しながらも、地域の方や工大生と協力しながらの充実した地域連携活動になったようです。

 

稲刈り体験が実施されました。

On Saturday October 2, 2021, a rice harvesting event was held in collaboration with the local community at the Kawarayama district, which is about 5 minutes by car from the Hakunsaroku Campus. Four second-year ICT students, Afaf, Katsukata, Kudaka, and Honda, joined this event. There were also participants from Kanazawa Institute of Technology’s Gakuyu-kai and the Department of Management Systems, and local people of the community for a total of more than 40 people.

Participants were divided into two groups: one group built the “hasa” to hang the harvested rice plants and the other did the actual harvesting of the rice. Both groups started work at 9 am. The four ICT students joined the latter harvesting group and worked with the local people and KIT students and harvested about 760 square meters of rice patties (about the size of two 25 meter swimming pools). The weather was sunny and hot. However, the students worked efficiently after learning the traditional rice harvesting techniques: “one-hand shear”, where you cut four clumps of rice plants at once, “Shu-soku”, the act of lining up three “one-hand sheared” bundles into a “ichiwa” to be tied together, and “kessoku”, the act of tying them together with hemp string.

Here are the comments from the students.

“I learned how hard farming is without machines and feel grateful that I am able to eat the rice that farmers grow.”
“I was impressed at the old techniques. There were reasons to what order and how high you cut the rice and they all made sense.”
“It made me wonder how many people you need to be a farmer.”
“It was hard work, but I was happy that the local people were kind to us.”
“I felt a sense of accomplishment finishing something together.”
“Lunch and ice cream were delicious after the hard work.”

Nowadays, this method of harvesting rice by hand is not used anymore. However, students were able to experience old fashion farming methods and collaborate with the local community and KIT students. It was a satisfactory event for everyone.

 

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